Restaurant- og matfag i positiv utvikling
Det gler oss at talet førsteprioritetssøkarar ved restaurant og matfagutdanninga ved Sogndal vidaregåande skule aukar for neste skuleår. Vi heiar på både skulen, utdanninga og elevane , de vert ein viktig ressurs for oss som jobbar i reiselivs- og matfaga i framtida.
Hovudutval for opplæring og kompetanse skal i møte mandag 20. april handsame opplæringstilbodet i 2020/21. Fylkesdirektøren skriv: «Tilbodet ved Sogndal VGS har vore spesielt utsett. Til inneverande år vart vg1 restaurant- og matfag sett i gang, men i løpet av kort tid hadde så nær alle inntekne fått plass på høgare ønske, og klassen vart ikkje vidareført. Etter første prøveinntak er det teke inn ni søkarar med ungdomsrett, der sju er primærsøkarar. Det gir grunnlag for å starte opp vg1.»
Svak rekruttering er diverre ein nasjonal trend for dette faget. Det er sett i gang gode rekrutteringstiltak både frå fylkeskommunen og frå skulen, og i fleire av tiltaka er vi i næringslivet glade for å vere involvert. Mellom flotte tiltak kan vi nemne:
Kokkekamp for ungdomsskulane i Sogn
Tilbod om arbeidslivsfag for 9. og 10. klasse
Besøk hjå 300 elevar i 10.klasse
Open skule for føresette og elevar som skal velje utdanning
Hospitering/utdanningsval for 9. og 10. klasse
Arrangement saman med Visit Sognefjord og matnæringa på kjøkenet til Sogndal vgs.
Framover ønskjer vi å bidra til å gje utdanninga ei enda tettare kopling til nærings- og arbeidslivet. Både bidrag i undervisninga, praksis og lærlingplassar, samarbeid om arrangement og rekrutteringstiltak og rundt utvikling av utdanninga er vi i god dialog.
Sogndal Vidaregåande skule har topp moderne fasilitetar og er lokalisert i eit flott læringsmiljø på Campus Sogndal. Vi ønskjer oss både kortreist mat og kortreist arbeidskraft med høg kvalitet. Saman skal vi løfte Sogn og Vestland sine mattradisjonar.
Vi set vår lit til at politikarane våre i Hovudutval for opplæring og kompetanse tek framtidsretta val i møtet på mandag.
Ann Elisbeth Skjerven, Sogndal kommune
Arne Glenn Flåten, Vesterland Feriepark
Aud Melås, Flåmsbrygga Hotell
Bernt Aleksander Elle, Ellevilt
Bård Huseby, Fjærland Fjordstue Hotell
Emilie Anne Pellegrino, Leikanger Fjordhotel
Inghild Lysne Sanden, Nortura Sogndal
Jorunn Åsfrid Røyrvik, Blix Hotel
Jørgen Christian Lindstrøm, Quality Hotel Sogndal
Knut Munthe Olsen, Årøyelven
Knut Rune Bøe, Lærdal Grønt
Lise Sundberg, Kafé Krydder
Marianne Jevnaker, Vitemeir
Nils Olav Øy, Meny Sogndal
Odd Ohnstad, Haugen Gardsmat
Sigurd Kvikne, Kviknes Hotel
Siri og Aslak Dalehaug, Skjolden Hotel
Solrun Hjelleflat, Aurland Ressursutvikling
Ståle Brandshaug, Visit Sognefjord
Trine Lerum, Lerum AS
Torgeir Skålid, Sogn Næring